18 listopada 2013

Syrop imbirowy

Przepis na syrop imbirowy

syrop imbirowy

Syrop ten jest idealny na sezon jesienno-zimowy. Polecany na przeziębienia, wzmacnia odporność, wspomaga pamięć i koncentrację,  idealny dla osób mających problemy z reumatyzmem.
Ja taki syrop dodaję głównie do herbaty, lecz jest to również mój ulubiony syrop dodawany do piwa.
Wykonanie takiego syropu jest bardzo proste, dlatego też gorąco polecam!

syrop imbirowy

Składniki:
2 szklanki wody 
2 szklanki cukru
ok. 50 g imbiru
według upodobań: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa lub inne

Wykonanie:
Imbir obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do rondelka z wodą i gotujemy przez jakieś 5 minut, następnie dodajemy cukier i dodatki jeśli chcemy. Gotujemy do uzyskania gęstszej konsystencji co jakiś czas mieszając. Na koniec odcedzamy, odkładamy do przestudzenia i możemy przelać do szklanej butelki/słoiczka. Taki syrop trzymamy w lodówce. Będzie zdatny do spożycia przez ok. 2 tygodnie.

Na zdrowie! 

1 komentarz:

  1. Zostałaś nominowana do Liebster Award!
    Szczegóły u mnie na blogu :)
    karolina-milka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń